Energieoverwinsten versus de energiearmoede

Het begon met het moreel appel van Antonio Guterres, Secretaris-Generaal VN, aan de grote oliemaatschappijen om een einde te maken aan de exorbitante overwinsten over de rug van ‘gewone’ huishoudens.

Die oproep voedde direct in op onze eigen buikpijn. Want afhankelijk van het type stroomcontract, komt bij menig wind- en zonneparken ook een ongekend hoge prijs per opgewekte kilowattuur binnen. Vanzelfsprekend zijn wij niet de enige met die knoop in onze maag. We kwamen met een groep gelijkgestemden bij elkaar om tot een aantal simpele, en ook minder simpele, oplossingen te komen waarmee je als wind- en zonexploitant de energie(over)winst naar de huishoudens kunt brengen.

Het liefst waren we aan de slag gegaan met het direct koppelen van eigen opgewekte energie aan gezinnen die nu bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van de voedselbank, oftewel het opzetten van een heuse “energiebank”. Dat idee werd echter vrij ingewikkeld na de interventie van de Europese Commissie. Maar dat neemt niet weg dat ook onder de bestaande stroomcontracten, de energiewinst terug geleverd kan worden aan de maatschappij.

We onderscheiden drie type manieren om bij te dragen.. of eigenlijk af te dragen. Hierbij wijzen we je graag op prachtige initiatieven die het pad al hebben vrijgemaakt. Zo hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden en kun je ook met jouw wind- of zonnepark een steentje bijdragen:

1. Bijspringen

Als je heel gericht (energie)armoede wil aanpakken, kun je ervoor kiezen om financieel bij te springen op de energierekening, of simpelweg een bedrag per huishouden beschikbaar te stellen. En dat kun je dan doen voor je leden (als je een energiecoöperatie bent) of ook voor andere gezinnen die het nodig hebben. Die gezinnen bereik je bijvoorbeeld in overleg met de gemeente, via de voedselbank of een stichting als Humanitas.

Inspiratie nodig? Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Betuwewind Die de energierekening van haar leden met een Betuwestroom-contract verlaagd, door de een gedeelte van die energierekening terug te betalen.
  • Coöperatie GOED die de opbrengst van haar groen opgewekte stroom verdeelt onder gezinnen die het nodig hebben.
  • Of doneer bijvoorbeeld aan het Kansfonds, dat een prachtig initiatief heeft lopen waarmee je gezinnen in armoede direct kan helpen door letterlijk ‘gewoon geld te geven’.

Belangrijk om te weten: als je voor deze vorm van direct bijspringen kiest, kom je al snel terecht in een wirwar van regelingen en overheidsinterventies. Om te voorkomen dat jouw financiële bijdrage direct gekort wordt op eventuele andere uitkeringen, is het goed om met de gemeente af te stemmen. Zij kunnen bijvoorbeeld de schenkingsgrens voor gezinnen in de bijstand oprekken.

2. Besparen

Een andere manier waarop je met je, meer structureel, bijdraagt aan een lagere energierekening is door huishoudens te helpen bij energiebesparing. Dat kan wederom op verschillende manieren:

  • Door een deel van de opbrengsten in te zetten voor leden (of andere gezinnen) die hun huis willen verduurzamen; iets wat vele coöperaties al doen, zie bijvoorbeeld het Windvogel Verduurzamingsfonds.
  • Met energiecoaches in de wijk op maat gemaakt advies geven, of hele buurten aan een gezamenlijk verduurzamings-plan helpen, zoals Deltawind
  • Of door met je coöperatie of ander collectief samen aan de slag te gaan met energiebesparing op 19 november: samendewinterdoor.nu

3. Bekostigen

Ten slotte kan je als exploitant van een energieproject natuurlijk ook op maat gemaakte budgetten beschikbaar stellen voor maatschappelijke initiatieven die leden of omwonenden aandragen, zoals Almeerse Wind doet.

Lees ook deze blogs

Send this to a friend