De nieuwste telefoon aangeschaft met die nóg betere camera? Je oude zolang in een la gelegd?  Dat is een No Go in deze tijd waarin de grondstoffen schaars zijn. Gelukkig zijn er veel initiatieven die het makkelijk maken iets goeds te doen met je oude smartphone.

Zeker als je leest wat er allemaal nodig is voor jouw nieuwe gadget:
⛏ er zijn meer dan 100 grondstoffen nodig om een mobiele telefoon te maken oa sapphire glas, kobalt, grafiet, lithium, aluminium, goud, zilver, koper, wolfraam (tungsten) en tantalium
⛏ Kobalt wordt gewonnen in de mijnen van Congo met de hand, vaak door kinderen en onder levensbedreigende omstandigheden.
⛏ Smartphones die worden weggegooid, kunnen gaan lekken op afvalstortplaatsen. Deze lekkende giftige stoffen trekken in onze aardoppervlakte, dat vervolgens weer in ons grondwater terecht komt.

INcredible-lifehack-oude mobiele -telefoon20220214Toch kunnen we tegenwoordig niet meer zonder mobiele telefoon dus hoe kunnen we de schade het beste beperken?
📞Schaf je nieuwe telefoon aan via @Fairphone die zich sterk maakt om deze industrie eerlijker en duurzamer te maken. https://lnkd.in/d5abNvu
📞 Geef je oude telefoon een tweede leven: er zijn tal van deze initiatieven o.a. Allemaal-Digitaal.nl de De Cyberbank, inleverboxen bij de supermarkt of informeer bij je gemeente voor een initiatief bij jouw in de buurt.
📞 En als altijd: less is more. Vraag jezelf af: is die nieuwe telefoon echt nodig of kan de huidige nog wel een jaartje mee? Zo bespaar je grondstoffen en je portemonnee!

#fairphone #savetheplanet#schaarsegrondstoffen

https://lnkd.in/eHu7BxTw www.nos.nl www.fairphone.nl

Lees ook deze blogs

Send this to a friend